RS Propriedades


Over ons

Algemeen:
www.realestate-algarve.com is de Internationale (Engelstalige) Internet site van REALESTATE ALGARVE - Ricola Algarvia Mediação Imobiliária Unipessoal Lda. De huidige directeur Robert M.L. Snapper, is vele jaren actief geweest als erkend makelaar o.g. waarbij hij steeds woonachtig is geweest in Colinas Verdes, een residentiële woonwijk in de omgeving van Lagos in de westelijke Algarve.
Vanwege het feit dat hij reeds lang hier gevestigd en woonachtig is, daarnaast meertalig is (Engels, Portugees, Duits en Nederlands) kunt u mogelijk profijt hebben van zijn meer dan 25 jarige Portugal kennis en ervaring.
Ook bij hem, zoals bij vele 50 plussers bestaat de wens om het wat rustiger aan te gaan doen, zonder echter het contact met de markt te willen verliezen. Om die reden is de belangrijkste doelstelling van de firma om te proberen voor een relatief kleine selecte groep kopers en verkopers een boven gemiddelde service te verlenen, waarbij vooral gedacht wordt aan het midden tot hogere woonsegment.

Het Internet:
Wat velen van bovengenoemde personen (kopers en verkopers) gemeen hebben is het feit dat de meesten tegenwoordig toegang hebben tot het Internet of daar kennis van hebben. D.m.v. dit medium heeft men makkelijk vanuit een luie stoel toegang tot een groot aanbod via allerlei web pages. In feite is het grootste deel van onze marketing strategie gebaseerd op ons zichtbaar te maken op het Internet en wij hebben zeer veel tijd en geld geïnvesteerd in dit medium. Zelf was ik de eerste makelaar in de Algarve die het Internet ging gebruiken. Toch is dit soort marketing een gespecialiseerd iets en het hebben van een website alleen is echt niet voldoende. Ik zal proberen aan te geven hoe wij gebruik maken van het Internet voor onze verschillende activiteiten (sommigen in ontwikkeling):
www.realestate-algarve.com is onze internationale Engelstalige web site welke geregistreerd staat bij veel zoekmachines. Zeker vanwege de sterke trefwoorden realestate en Algarve komt men vaak snel op onze site.
www.realestate-algarve.imokapa.com is een Portugese website. Deze opereert volledig onafhankelijk en werkt op basis van een search engine. Deze wordt in de toekomst verbonden aan de meest belangrijke

Belangrijke informatie:
Aangezien ik heb het gevoel dat er naast informatie over te koop zijnde objecten er tevens grote behoefte bestaat aan informatie aan alles wat betrekking heeft op kopen, verkopen en wonen in Portugal, vooral op juridisch en fiscaal gebied. Om deze reden heb ik een speciale web site opgezet www.realestate-algarve.info waar ik via een aantal artikelen onderwerpen behandel geschreven in het Nederlands en het Engels. Heeft u vragen schroomt u dan niet om mij bij voorkeur een e-mail te sturen met uw verzoek of vragen. Mocht ik het antwoord niet direct weten dan kan ik het meestal wel uitvinden of u mogelijk aangeven bij wie u wel moet zijn.

Andere Activiteiten:
Op een andere website www.realestate-activities.com vindt u informatie over andere diensten die wij u kunnen aanbieden b.v. bouwbegeleiding waarbij wij u door het hele proces helpen van het mogelijk vinden van een bouwkavel tot het maken van plannen en het bouwen en legaliseren van de nieuwbouw. Geen zaak om licht over na te denken. Daarnaast verstrek ik u juridische informatie over het aankoopproces en licht u voor over mogelijk de beste fiscale constructie, verricht taxaties, vertalingen, doen administratie en belastingaangiftes etc.

Villa Management en verhuur:
Wanneer u éénmaal eigenaar van een woning bent heeft u misschien toch behoefte aan permanente of tijdelijke hulp. Vele aspecten van het hebben van een eigen woning worden beschreven en behandeld door onze zusterfirma RoYoL at www.royol.com em www.algarve-property-rentals.com . Deze firma doet volledig management van huizen inclusief verhuur en huur van autos.

Makelaars en met wie wel en met wie geen zaken te doen:
Gedurende vele jaren heeft de makelaardij niet een erg goede naam gehad in Portugal. Daar zijn een groot aantal redenen voor aan te wijzen. De voornaamste reden is dat er lange tijd voor de makelaardij als professionele beroepsgroep niets wettelijk geregeld was. Pas aan het einde van de jaren 80 begon er wetgeving te komen. Echter via een nieuwe wet van 16 maart 1999 wordt dit beroep nu volledig gereguleerd met een strikt vergunningenstelsel. Doe geen zaken met een niet erkende makelaar want dat zou op het einde van de dag wel eens een hele dure ervaring kunnen zijn.

Hoe kunt U een makelaar O.G herkennen:
Makelaars krijgen nu hun vergunning van de overheid nadat ze aan vele voorwaarden hebben voldaan en bewezen hebben in staat te zijn om een bedrijf te runnen en de nodige ervaring hebben om het vak van makelaar uit te oefenen. Elke makelaar krijgt een regsitratie nummer van het Ministerie die deze vergunningen verstrekt en men is verplicht dit nummer bij elke vorm van informatie of reclame te vermelden. In dit geval is dat het IMOPPI en de vergunning draagt hun naam en stempel. In mijn geval is dat b.v. AMI-1206. De vergunning is slechts geldig voor 3 jaar en moet dan verlengd worden. Het is een tamelijk Kostbare zaak om een vergunning te krijgen en bovendien moeten vanaf dit jaar alle makelaars die een vergunning hebben verkregen voor maart 1996 terug naar school om een certificaat te behalen. Dat betekent in feite dat de meeste van de 5.500 officiële makelaars dit moeten doen. In de Algarve zijn ongeveer 450 makelaars werkzaam, de meesten in de centrale Algarve. In het uiterste N.W. en N.O. b.v. is geen enkele erkende makelaar werkzaam. U als kopers en verkopers zijn nu beschermd via de wet aangezien alle makelaars een aansprakelijkheidsverzekering moeten uitnemen en daarnaast een borg moeten storten bij het betreffende Ministerie. Daarnaast hebben de makelaars een speciale identiteitskaart om aan te geven voor welke firma ze werken en verder dient elke makelaar een klachtenboek te hebben. Wederom doe geen zaken met niet erkende makelaars.

Makelaars organisaties:
De grootste landelijke vereniging van makelaars is de APEMI met over 3000 leden. Deze organisatie is gevestigd in Lissabon en gegeven het feit dat 80% van de makelaars opereren in het gebied in en rond Lissabon en Porto is het niet verwonderlijk dat deze vereniging de meeste leden heeft. Daarnaast is er een andere, eerst regionale organisatie, die nu ook nationaal opereert. Deze vereniging heet de AMIP, waar ik zelf lid van ben. Zij hebben op dit moment ongeveer 750 leden en zitten in het Noorden van Portugal. Daarnaast was er nog een andere regionale makelaarsvereniging de AMA, waar ik ook lid van ben/was; echter deze vereniging is vanwege gebrek aan belangstelling niet meer actief op dit moment. Men kan alleen lid van één van deze verenigingen worden indien men een vergunning heeft.

Taxaties:
Naast kopen en verkopen doen wij natuurlijk ook taxaties. (zie het aparte artikel over dit onderwerp).

De streek en het land:
De Algarve en Portugal hebben buitenlanders veel te bieden. De Algarve heeft een erg goed klimaat, alhoewel het hier natuurlijk ook regent, anders zou het het grootste deel van het jaar niet zo groen zijn. Daarnaast zijn de kuststreken natuurlijk druk gedurende het toersitenseizoen (Mei-October), maar buiten deze periode is het een zeer prettig leefklimaat waar men nog op een tamelijk relaxte manier kan leven.

De onroerend goed markt:
Zonder enige twijfel heeft de markt de afgelopen 3 tot 4 jaar een gezonde groei te zien gegeven. Velen kunnen het zich nu veroorloven om met vervroegd pensioen of in de VUT te gaan en hoeven niet meer te wachten tot de magische grens van 65. Zij overwegen mogelijk om een vakantiewoning of zelfs een huis voor permanente bewoning te kopen. Daarnaast zullen er veel baby-boomers de komende jaren in de markt zijn voor een huis. Aan de andere kant dient gezegd te worden dat de huizenprijzen hier voor een groot deel afhankelijk zijn van de ontwikkeling van de huizenprijzen in andere landen zoals Engeland en Nederland. In Nederland stabiliseren de prijzen mogelijk (eind 2002), ook hier is dat het geval terwijl in Engeland er nog steeds prijsstijgingen zijn. Wij zijn zeker voor 90% afhankelijk van buitenlandse kopers en voor 80% van buitenlandse verkopers.

De kopers:
Deze komen uit alle delen van de wereld alhoewel de Britten duidelijk al heel lang en nog steeds de overhand hebben. Daarnaast vanwege mijn nationaliteit heb ik relatief veel Nederlandse klanten. Aangezien ik naast deze beide talen ook het Portugees en Duits beheers heb ik geen moeilijkheden om met bureaucratische zaken om te gaan en vinden ook Duitsers hun weg naar mijn kantoor vanwege het feit dat ze in hun eigen taal geholpen kunnen worden.

De verkopers:
Zo als reeds gemeld zijn dit ook merendeel buitenlanders ook Portugezen die soms objecten hebben op fraai gelegen lokaties en in principe wel beseffen dat de gemiddelde koopkracht van de buitenlanders groter is dan dier van hun landgenoten.

Welke gebieden bestrijken wij?
Gedurende de periode dat ik werkzaam was als onafhankelijk makelaar bestreek ik meestal alleen een gedeelte van de westelijke Algarve. Aangezien ik echter ook veel verzoeken kreeg om objecten in andere gebieden op te nemen en gezien het sterk verbeterde wegennet sluit ik dat niet uit, indien in denk dat een bepaald object voor mijn klanten van belang zou kunnen zijn.

Doelstelling van deze web site:
In principe om eerste informatie te geven over te koop zijnde objecten. Normaliter geven de informatie sheet voldoende informatie, maar mocht u toch nadere informatie willen dan kunt u dat natuurlijk altijd opvragen, het liefst per e-mail.

Waar is het kantoor?
De manier waarop ik al vele jaren werk is verschillend van de gemiddelde makelaar aangezien ik werkzaam ben vanuit kantoor aan huis. Dat betekent op een rustige plek in het land ongeveer 10km. boven Lagos (zie kaart).

Makelaars commissie:
Afwijkend van b.v. Nederland is dat de commissie hier in principe alleen door de verkoper betaald wordt en de koper dus geen commissie betaald. Commissies zijn hier behoorlijk wat hoger dan in Nederland en zullen gemiddeld zo'n 5% bedragen + BTW welke op dit moment 19% is. Er zijn echter geen vastgestelde tarieven en soms kunt u als verkoper wel onderhandelen. Aan de andere kant neem ik natuurlijk als makelaar ook koopopdrachten aan en handel dan exclusief voor de koper tegen een overeen te komen percentage mocht ik een bepaald object niet in portefeuille hebben. De commissie is hoger ook omdat we geen exclusiviteit kennen en het normaal zo iets dat als de makelaar niet verkoopt hij helemaal niets krijgt. Men ziet dan ook vaak hetzelfde object aangeboden bij verschillende makelaars. Dat zou in principe natuurlijk voor dezelfde prijs zijn maar is dat helaas niet altijd. Dit systeem is in het voordeel van de verkopers.

Kosten voor de koper en de verkoper:
Helaas zijn die er wel. Zie mijn speciale informatie over kosten bij aan- en verkoop.


Rua Dr. Paulo J. Godinho, Lote 5 - Loja C, 8600-774 Lagos - Portugal
Tel: (+351) 282-768-821
Fax: (+351) 282-768-827
Mobile: (+351) 917-566-931 Mobile: (+351) 917-303-629
E-mail: info@realestate-algarve.com URL: www.realestate-algarve.com
 
[ map ]